Respekt

Att visa människor respekt kan ibland kännas som det sista vi skulle vilja göra om vi ska vara ärliga. "Efter det han har gjort mot mig, aldrig.. Varför skulle jag göra det?" Vi kanske känner att personen ifrågan inte förtjänar våran respekt, särskilt inte om personen har gjort något som har sårat oss. Eftersom det här är helt naturliga känslor är det viktigt att förstå varför den respekt vi visar andra tjänar våra intressen.
Respekt innebär inte att du ska tycka om den andra  (för det kanske du inte gör).
 
 
Det betyder inte att du ska göra som den andra vill. Rsepekt innebär helt enkellt att du ger den andra människan ett värde som människa , precis som du själv vill känna att du har. 
Ordet respekt kommer från latinets re- (åter) och specere  som betyder  "att se". Att respektera betyder med andra ord att se igen, eller som uppslagsverket beskriver det "att betrakta med uppmärksamhet". Den uppmärksamhet hjälper dig att titta en gång till, att se människan bekom dt irriterade beteendet eller orimliga kraven. 
 
När vi respekterar den andra ger vi oss själva chansen att titta en gång till på någon vars rädsla och vrede kan ha förhindrat oss från att se helt och hållet. Vi lär oss att se människan som de verkligen är , att lyssna efter deras underliggande behov och att söka efter vad som entligen pågår inom dem. Att bli respekterad innebär att bli sedd och hörd och alla människor förtjänar den chansen. I stunden kanske du inte känner någon respekt för den andre. Men även om vi kanske inte kan påverka hur vi känner , kan vi påvera hur vi agerar. Grundläggande respekt börjar med konkreta beteender , som att lyssna och bekräfta den andre, vilket kan (eller inte kan) leda till äkta känslor av respekt. För ögonblicket är det viktigaste dock att agera med respekt, oavsett vilka känslor du har!
 

Kommentera här: